Kantovesi ja kuivakäymälä Tekniikka Kiinteistöllä ei käytetä suuria määriä vettä, jolloin jätevesimäärä pysyy pienenä. Syntyvä jätevesi voidaan johtaa käsittelemättä maahan. Kuivakäymälän käymäläjäte kompostoidaan asianmukaisesti esim. lämpökompostorissa taudinaiheuttajien poistamiseksi.
+ ja - + kustannukset vain muutama satanen tai vähemmän + ravinteet takaisin kiertoon + ei pihan mylläystä - voi tuntua hankalalta - ei sovellu yleensä kuin mökkiratkaisuksi
Maapuhdistamo (maahanimeyttämö / maasuodattamo) ja kuivakäymälä Tekniikka Kiinteistöllä syntyvästä jätevedestä erotetaan vettä painavampi ja kevyempi aines pohja- ja pintalietteeksi saostussäiliössä. Kiintoaineeton ja rasvaton jätevesi johdetaan maa-aineksista rakennettuun maapuhdistamoon, jossa mikrobit syövät ja sitovat jäteveden kuormitusta pois. Puhdistunut jätevesi suotuu syvemmälle maaperään ja pohjavesiin (maahanimeyttämö) tai kootaan rakennettujen maakerrosten jälkeen yhteen edelleen purkupaikkaan johdettavaksi (maasuodattamo). Kuivakäymälän käymäläjäte kompostoidaan asianmukaisesti esim. lämpökompostorissa taudinaiheuttajien poistamiseksi.
+ ja - + yksinkertainen käyttää + vähäinen huoltotarve + maapuhdistamot soveltuvat hyvin erilaisiin kiinteistöjen olosuhteisiin (vähän tilaa, kallio, tasamaa) eri versioina - biomoduuli, vaakavirtaus, korotettu + ravinteet takaisin kiertoon - kuivakäymälä voi tuntua hankalalta - vaatii hyvän rakentajan - vaatii tilaa/nurmialuetta - (imeyttämö -maahan imeytyvät jätevedet aiheuttavat riskiä vedenotolle)
Maapuhdistamo ja umpisäiliö Tekniikka Kuten edellä, mutta vesikäymälän jätevedet johdetaan umpisäiliöön välivarastoon ennen kuljetusta asianmukaisesti käsiteltäväksi.
+ ja - + yksinkertainen käyttää + huoltotarve (tarpeen ratkaisee umpisäiliön täyttymisvauhti eli WC-istuimen huuhtomismäärät + maapuhdistamot soveltuvat hyvin erilaisiin kiinteistöjen olosuhteisiin (vähän tilaa, kallio, tasamaa) eri versioina - biomoduuli, vaakavirtaus, korotettu - umpisäiliön tyhjennykset, jos käymäläjätevettä syntyy paljon - vaatii hyvän rakentajan - vaatii tilaa/nurmialuetta - vaatii erillisviemäröinnin eli WC-vedet pitää tulla ulos saakka omassa putkessa - (imeyttämö -maahan imeytyvät jätevedet aiheuttavat riskiä vedenotolle)
Maapuhdistamo kaikille jätevesille Tekniikka Kuten edellä, mutta vesikäymälän jätevedet johdetaan myös maasuodattamoon, jolloin tarvitaan tehostettua fosforinpoistoa. Fosforinpoisto voi olla ennen, jälkeen tai itse maapuhdistamossa käytetystä tekniikasta riippuen.
+ ja - + yksinkertainen käyttää + huoltotarve (tarpeen ratkaisee umpisäiliön täyttymisvauhti eli WC-istuimen huuhtomismäärät + maapuhdistamot soveltuvat hyvin erilaisiin kiinteistöjen olosuhteisiin (vähän tilaa, kallio, tasamaa) eri versioina - biomoduuli, vaakavirtaus, korotettu - vaatii hyvän suunnittelijan - vaatii hyvän rakentajan - vaatii tilaa/nurmialuetta - (imeyttämö -maahan imeytyvät jätevedet aiheuttavat riskiä vedenotolle)
Umpisäiliö kaikille jätevesille Tekniikka Jätevedet johdetaan umpisäiliöön välivarastoon ennen kuljetusta asianmukaisesti käsiteltäväksi.
+ ja - + yksinkertainen käyttää + edullinen rakentaa + voi olla edullinen käyttää mikäli vedenkulutus on vähäinen (esim. varusteltu kesäasunto jossa ollaan vain muutama viikko vuodessa tai todella vähäisesti vettä käyttävä ympärivuoden asuttu kiinteistö) + helppo asentaa - kallis käyttää jos jätevettä syntyy runsaasti
Laitepuhdistamo Tekniikka Tekniikoita paljon erilaisia mutta yleistettynä sama tekniikka kuin vesihuoltolaitosten jätevedenpuhdistamoilla. Yleensä biologiaa, kemiaa ja fysiikkaa yhdistelevä, valmiissa kuorissa oleva laite. Puhdistettu jätevesi johdetaan edelleen purkupaikkaan.
+ ja - + helppo suunnittelijalle + yksinkertainen asentaa + vie vähän tilaa tontilla + vähän maasiirtotöitä tontilla - haastava ylläpitää - kiinteistönomistajan tulee perehtyä asiaan, jotta tulostaso säilyy - varaosien saanti 20v kuluttua ?
![]() |